Vizuális menedzsment a fociban - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Vizuális menedzsment a fociban

Lean Six Sigma pont hu - LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Lean ·
Tags: Leanvizuálismenedzsmentspagettidiagram

Vizuális menedzsment a fociban

Néhány napja az egész világ focilázban ég és kíséri figyelemmel az izgalmasabbnál izgalmasabb meccseket.

Minden VB velejárója az új, még tökéletesebb labda, továbbá számos újítás, mint a Dél Amerikában jó ideje használt borotvahab (?) megoldás a sorfal és a labda helyének fixálására:Az ötlet mindenesetre egyszerű és hatásos, ráadásul a hab rövid időn belül eltűnik, így tökéletes eszköze a vizuális menedzsmentnek.

Folyamatfejlesztés során számos esetben lehet szükségünk feljelölni ideiglenes, vagy akár állandó jelleggel anyagokat, gépeket, munkahelyeket, standard útvonalat, stb. Kreatív eszközökkel definiálhat / egyértelműsíthet / ellenőrizhet szabályokat megkönnyítve mind a dolgozók munkáját, mind a termelésvezetőét.

Vizuális menedzsmentre azonban számos további példát találhat futballban, mint például az eltérő színű mezeket (csapatok, csapaton belül a kapus, illetve a bíró), amely nagy segítséget jelent egy-egy gyors döntést igénylő helyzetben például a kapu előtt védve a kapust, illetve megítélni, hogy szöglet, vagy kirúgás következzen:Az Ön vállalatánál mindenki egyforma öltözéket visel, vagy esetleg megkülönböztetik a dolgozókat, mint például:

  • Normál dolgozó

  • Anyagmozgató

  • Karbantartó

  • Minőségellenőr

  • Termelésvezető?


Vajon kritikus esetben egy pillantással meg tudja ítélni kitől kérhet segítséget?


Az első napok tapasztalatai alapján továbbra is probléma a les megítélése és amíg a videobíró megoldásról döntés születik, addig is egyszerű eszközökkel támogatható az asszisztensek munkája, mint például a fűnyírás során alkalmazott rövid oldallal párhuzamos sávok:Az Ön vállalatánál előfordult már, hogy telepítést követően 1-2 méterrel arrébb kellett helyezni egy berendezést, mert nem volt megfelelő jelölés a padlón (pl 5x5 méteres négyzetek)?

Végül pedig a helyzetek elemzését segítheti a spagetti diagrammal való értékelés, amelyet minden Lean Six Sigma folyamatfejlesztő szívesen alkalmaz.

Az alábbi példákat még a 2010-es foci VB-vel kapcsolatosan küldték körbe az interneten, de a magyarokra vonatkozó rész cseppet sem változott 4 év alatt:


További információkért folyamatfejlesztésről és vizuális menedzsmentről olvassa Lean Six Sigma  hírlevelünket,  esettanulmányainkat, vagy jelentkezzen  képzéseinkre!

Jó folyamatfejlesztést! Jó szurkolást kívánunk!A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. Lean Six Sigma filozófiája: A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft - egyesek szerint Magyarország legfelkészültebb és legjobb ár-érték arányt nyújtó Six Sigma képzési és tanácsadási szolgáltatója - vallja, hogy hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára kulcs üzleti folyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Célja, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és Six Sigma projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási tanácsadás révén. Ezáltal a Lean Six Sigma tanácsadásban résztvevő vállalatok versenyképessége javul, hatékonyabban és veszteségmentesen képesek kulcs üzleti folyamataikat működtetni, meglévő vevőik igényeit kielégíteni, vagy új piacokat megszerezni és hosszútávon fenntartani. Six Sigma Green Belt és Six Sigma Black Belt képzések segítségével tanuló szervezetté a Six Sigma tanácsadásban résztvevő vállalat tanuló szervezetté alakul át, így a munkatársak motiváltsága megnő, kreatívabb, jobb problémamegoldókká válnak. Six Sigma képzés és projektmenedzsment során a résztvevők megismerkednek a DMAIC folyamat lépéseivel egészen a projekt alapító okirat készítésétől, a folyamattérkép megrajzolását követően, a mérőrendszer analízissel, vagy angolul gage R&R-ral. Six Sigma projektjükben statisztikai adatgyűjtést követően folyamatképességet számítanak, hipotéziseket fogalmaznak meg, amelyeket statisztikai elemzésekkel fogadnak el, vagy cáfolnak meg, hogy a kulcs folyamatot jellemző probléma gyökéroka feltárásra kerüljön. A megoldás helyességét statisztikai módszerekkel ellenőrzik, s végül a Lean Six Sigma projekt eredményeket statisztikai folyamat kontroll grafikonokkal (SPC grafikon) ellenőrzik, s a Six Sigma projekt szempontjából kritikus inputokra toleranciákat, illetve kontroll tervet határoznak meg. A Lean Six Sigma projekt végrehajtása során részletesebben ismerik meg az üzleti folyamatokat, feltárásra kerülnek újabb folyamatfejlesztési lehetőségek, amelyekre újabb Lean Six Sigma projektet indíthatnak ezáltal valódi folyamatos folyamatfejlesztést végrehajtó tanuló vállalattá válik a szervezet.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz