Legyen Ön is újra "Miért?" ember! - 5 Miért analízis - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Legyen Ön is újra "Miért?" ember! - 5 Miért analízis

Lean Six Sigma pont hu - LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Lean ·
Tags: 5MiértLeanSixSIgma

Legyen Ön is "Miért?" ember! - 5 Miért analízis

5 Miért? módszer talán a leggyakrabban alkalmazott Lean Six Sigma eszköz problémamegoldás és folyamatfejlesztés során, s mint az alábbi példából Ön is láthatja, bárki alkalmazhatja ún. lineáris típusú problémák gyökérokának felderítésében:


Mielőtt Mark L. Fox úr elkötelezte volna magát TRIZ módszer mellett és megírta könyvét Da Vinci and the 40 answers címmel NASA-nál dolgozott tervezőmérnökként és egyik alkalommal azt a feladatot kapta, hogy egy rakéta hajtóművének kivezető fúvókáit tervezze meg.

Természetesen a tervrajz elkészült és továbbításra került gyártásra, viszont Fox úr csak a rakéta kilövésekor szembesült azzal a ténnyel, hogy nem az általa megadott specifikációk szerint lett legyártva, a hajtómű, hanem a kisebb méretben, s ezáltal elvesztette a tolóerő majdnem 20%-át veszélyeztetve a több millió dolláros szerkezet pályára állítását.   5 Miért analízis Mark L. Fox módra:

5 Miért analízis - Probléma felvetése:
A rakéta elvesztette tolóerejének mintegy 20%-át a tervezettnél szűkebbre gyártott hajtómű fúvókák miatt, ezáltal veszélybe került a pályára állás.

5 Miért analízis - 1. Miért?
Mert a hajtómű a gyártója módosította az alkatrész méreteit a tervhez képest.

5 Miért analízis - 2. Miért?
Mert a gyártó vállalat Utah államban székel és vasúton kellett az alkatrészt a floridai kilövő állomásra szállítani, viszont a szerelvényre nem fért fel a hajtómű.


5 Miért analízis - 3. Miért?
Azért nem fért fel a hajtómű a vasúti kocsikra, mert a sínpárok standard távolsága 4 láb 8 és fél hüvelyk az USA minden államában.5 Miért analízis - 4. Miért?

Mert a méreteket USA az angol vasúti specifikációkból vette át, ahol korábban ezt a távolságot definiálták.


5 Miért analízis - 5. Miért?

Mert Angliában a vasúti kocsik szélességét a lovas kocsik tengelyszélességére méretezték a nagy vasútépítések során.5 Miért analízis - 6. Miért?
Mert már az ókorban is ilyen volt a harci kocsik tengelyének a szélessége.5 Miért analízis - 7. Miért?
Mert pont ilyen széles 2 megtermett harci paripa fara :-)Tehát foglaljuk össze Mark L. Fox úr 5 Miért analízisének lényegét:

2 ló segg miatt elvesztette rakétája tolóerejének majdnem 20 százalékát veszélyeztetve egy több millió dolláros projekt sikerességét.

Tanulság:
1.
A specifikációk és a bürokrácia örökké élnek.
Lean Six Sigma folyamatfejlesztő tevékenység során időről időre tekintse át és bátran kérdőjelezze meg azokat, hiszen lehet, hogy idejét múltak, feleslegesek, vagy megváltoztathatók!

2. 5 Miért analízis során a probléma gyökérokát csak általában lehet 5 db Miért kérdéssel elérni. Van amikor 5 Miért analízist nevezhetnénk 3 Miért, vagy 7, illetve 9 Miért analízisnek is :-)
Mindig az Ön döntése, hogy tovább kíván lépni, avagy sem!

Jegyezze meg továbbá, hogy
5 Miért analízis semmit sem ér, amennyiben nem fogalmaz meg akciókat a probléma gyökérokának megszűntetésére, s nem ellenőrzi le ezek végrehajtását.

Miből lehet tudni, hogy helyesen hajtotta végre az 5 Miért analízist?
Onnan, hogy a probléma 5 Miért analízise során azonosított gyökérokra hozott akció végrehajtását követően a hiba nem fordul elő ismét.

S miért szerepel a címben az "újra" kifejezés?
Talán az alábbi videóból visszajön saját, vagy gyermeke "Miért" korszaka :-)További információkért folyamatfejlesztésről és vizuális menedzsmentről olvassa Lean Six Sigma  hírlevelünket,  esettanulmányainkat, vagy jelentkezzen  képzéseinkre!

Jó folyamatfejlesztést kívánunk!A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. Lean Six Sigma filozófiája: A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft - egyesek szerint Magyarország legfelkészültebb és legjobb ár-érték arányt nyújtó Six Sigma képzési és tanácsadási szolgáltatója - vallja, hogy hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára kulcs üzleti folyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Célja, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és Six Sigma projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási tanácsadás révén. Ezáltal a Lean Six Sigma tanácsadásban résztvevő vállalatok versenyképessége javul, hatékonyabban és veszteségmentesen képesek kulcs üzleti folyamataikat működtetni, meglévő vevőik igényeit kielégíteni, vagy új piacokat megszerezni és hosszútávon fenntartani. Six Sigma Green Belt és Six Sigma Black Belt képzések segítségével tanuló szervezetté a Six Sigma tanácsadásban résztvevő vállalat tanuló szervezetté alakul át, így a munkatársak motiváltsága megnő, kreatívabb, jobb problémamegoldókká válnak. Six Sigma képzés és projektmenedzsment során a résztvevők megismerkednek a DMAIC folyamat lépéseivel egészen a projekt alapító okirat készítésétől, a folyamattérkép megrajzolását követően, a mérőrendszer analízissel, vagy angolul gage R&R-ral. Six Sigma projektjükben statisztikai adatgyűjtést követően folyamatképességet számítanak, hipotéziseket fogalmaznak meg, amelyeket statisztikai elemzésekkel fogadnak el, vagy cáfolnak meg, hogy a kulcs folyamatot jellemző probléma gyökéroka feltárásra kerüljön. A megoldás helyességét statisztikai módszerekkel ellenőrzik, s végül a Lean Six Sigma projekt eredményeket statisztikai folyamat kontroll grafikonokkal (SPC grafikon) ellenőrzik, s a Six Sigma projekt szempontjából kritikus inputokra toleranciákat, illetve kontroll tervet határoznak meg. A Lean Six Sigma projekt végrehajtása során részletesebben ismerik meg az üzleti folyamatokat, feltárásra kerülnek újabb folyamatfejlesztési lehetőségek, amelyekre újabb Lean Six Sigma projektet indíthatnak ezáltal valódi folyamatos folyamatfejlesztést végrehajtó tanuló vállalattá válik a szervezet.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz