Mit jelent a jig szó magyarul? - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Mit jelent a jig szó magyarul?

Lean Six Sigma pont hu - LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Lean ·
Tags: JigPokaYokeErgonómiaLean

Mit jelent a jig szó magyarul?

Google szerint jig angol szó jelentése "a device that holds a piece of work and guides the tools operating on it", vagyis szabad fordításban valamilyen segédeszköz, mely a munkadarabot befogja és segítségével a feladat pontosabban végezhető.

Jig-eket Lean Six Sigma folyamatfejlesztés során előszeretettel alkalmazzák a mérnökök hard poka yoke megoldások elérésére.

Fontos kritérium: a dolgozó a kezeit teljes mértékben úgy tudja használni, hogy végig értékteremtő tevékenységet folytathasson, így téve a folyamatlépést hibamentessé és hatékonnyá.


Jig-ek tervezésekor és munkafolyamatba illesztésekor ügyeljen arra, hogy a dolgozónak a munkavégzés során TILOS:

  • Keresgélni

  • Gondolkozni

  • Olvasni

  • Írni

  • Kérdezni

  • Számolni

  • Pozícionálni

  • Sétálni

, valamint erejét meghaladó erőkifejtésre kényszeríteni, mely a 6.S azaz a biztonság (Safety) rovására menne.

Rendkívül sokat elárulnak a folyamatfejlesztő mérnök intelligenciájáról az általa tervezett és a gyártásba használatra kiadott jig-ek (vagy azok hiánya).

Ha megnézi az alábbi 2 videót, láthatja nemcsak 7 erős férfi munkáját tudja elvégezni 2 ügyes hölgy, de az első esetben szegény bocit rendkívül megkínozták az anyával együtt.

Boci születése


  • Jig nélkül
  • Jig alkalmazásával
Mind az "operátorok száma", mind a ciklusidő jelentősen alacsonyabb a második esetben, ráadásul a "termék" is sokkal jobb állapotban "pottyant" a "sor" végén...


Az ön gyárócellájában hol találhatóak olyan kritikus folyamatlépések, amelyek túlságosan nehezen elvégezhetőek, vagy nagyfokú precizitást igényelnek?
Alkalmazza a jig-ek tervezés során a 7 módszer elvet?

További információkért folyamatfejlesztési eszközökről olvassa Lean Six Sigma  esettanulmányainkat, illetve  hírlevelünket, tekintse meg folyamatfejlesztésben használatos  sablonjainkat, vagy jelentkezzen Lean Six Sigma képzéseinkre!

Jó folyamatfejlesztést kívánunk!A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. Lean Six Sigma filozófiája: A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft - egyesek szerint Magyarország legfelkészültebb és legjobb ár-érték arányt nyújtó Six Sigma képzési és tanácsadási szolgáltatója - vallja, hogy hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára kulcs üzleti folyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Célja, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és Six Sigma projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási tanácsadás révén. Ezáltal a Lean Six Sigma tanácsadásban résztvevő vállalatok versenyképessége javul, hatékonyabban és veszteségmentesen képesek kulcs üzleti folyamataikat működtetni, meglévő vevőik igényeit kielégíteni, vagy új piacokat megszerezni és hosszútávon fenntartani. Six Sigma Green Belt és Six Sigma Black Belt képzések segítségével tanuló szervezetté a Six Sigma tanácsadásban résztvevő vállalat tanuló szervezetté alakul át, így a munkatársak motiváltsága megnő, kreatívabb, jobb problémamegoldókká válnak. Six Sigma képzés és projektmenedzsment során a résztvevők megismerkednek a DMAIC folyamat lépéseivel egészen a projekt alapító okirat készítésétől, a folyamattérkép megrajzolását követően, a mérőrendszer analízissel, vagy angolul gage R&R-ral. Six Sigma projektjükben statisztikai adatgyűjtést követően folyamatképességet számítanak, hipotéziseket fogalmaznak meg, amelyeket statisztikai elemzésekkel fogadnak el, vagy cáfolnak meg, hogy a kulcs folyamatot jellemző probléma gyökéroka feltárásra kerüljön. A megoldás helyességét statisztikai módszerekkel ellenőrzik, s végül a Lean Six Sigma projekt eredményeket statisztikai folyamat kontroll grafikonokkal (SPC grafikon) ellenőrzik, s a Six Sigma projekt szempontjából kritikus inputokra toleranciákat, illetve kontroll tervet határoznak meg. A Lean Six Sigma projekt végrehajtása során részletesebben ismerik meg az üzleti folyamatokat, feltárásra kerülnek újabb folyamatfejlesztési lehetőségek, amelyekre újabb Lean Six Sigma projektet indíthatnak ezáltal valódi folyamatos folyamatfejlesztést végrehajtó tanuló vállalattá válik a szervezet.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz