BOEING 777 - gyors átállás - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

BOEING 777 - gyors átállás

Lean Six Sigma pont hu - LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Lean ·
Tags: leangyorsátállás

BOEING 777 - gyors átállás
Gyors átállás lean definíció szerint az a teljes folyamat, melynek során adott berendezést, vagy komplett gyártósort egyik termékről a másikra állítjuk át. Átállási idő pedig az előző termék utolsó jó darabja és az új termék első jó darabja között eltelt idő.

Mivel az átállási idő alatt nem keletkezik olyan termék, vagy szolgáltatás, amelyért a vevő hajlandó fizetni, ezért nem képvisel hozzáadott értéket, így célunk az időráfordítás minimalizálása.

Minimális átállási időt 2 módon lehet elérni:

1) A tradicionális megközelítés az átállások számának csökkentésével operál. Így nagyobb gyártási kötegeket alkalmazva ritkábban kell átállni, s az egy darab termékre jutó számviteli idő minimálisra csökken, amit az alábbi táblázatban foglaltunk össze 100, 1 000 vs. 10 000 darabos LOT-ok esetén:
Excelben jól is nézne ki táblánk, ha korlátlan kereslettel bírna termékünk, azonban amennyiben a valós vevői megrendelés helyett készletre gyártunk, akkor túlkészlet veszteségre cseréljük el a várakozási veszteséget. A túlkészlet viszont a legfőbb veszteségforrásnak tekintünk Lean módszer szerint, hiszen abban minden más veszteségforrás jelen van.

Ráadásul nemcsak a késztermék készlet, hanem a gyártásközi is rendkívüli módon megnő a nagyobb kötegek miatt, s ezzel párhuzamosan a gyártás átfutási ideje meghosszabbodik. A gyártásközi készlet növekedése egészen pontosan egyenlő lesz a köteg méret változás és a munkahelyek számának szorzatával.

A fent leírtak miatt az átállások gyakoriságának csökkentése fals eredményre vezet és ezért TILOS alkalmazni különösen ott, ahol a kereslet korlátos és a mix közepes, vagy nagy!

2) Lean megközelítés viszont az átállások idejének csökkentésével igyekszik rugalmasabbá tenni a gyártást, hogy az állandóan változó vevői igényeket minél gyorsabban lehessen kielégíteni.  Eszközei az átállási idők dokumentálása, lépésekre bontása, majd részenként történő fejlesztése a költség
haszon elv figyelembevételével.

Gyors átállás kaizen megvalósítása 5S-sel kezdődik és végződik, s a főbb lépéseket az alábbi grafikán foglaltuk össze:A folyamat dokumentálására számos eszköz alkalmas, akár párhuzamosan használva, azonban kétségtelenül a videokamera a legalkalmasabb olyan tapasztalt személy kezében, aki ismeri a folyamatot.

Bár a fenti videóban bemutatott time lapse üzemmód látványos az előtte - utána állapot bemutatására, mégis a normál felvételi módot javasoljuk...

Kíváncsi a gyors átállás 8 alapszabályára? Vagy a videokamera használat 5 trükkjére gyors átállás kaizen során?

Kérjen időpontot személyes konzultációra az info@cashflownavigator.hu email címen, vagy telefonon és megtudhatja!

Jó folyamatfejlesztést kívánunk!A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. Lean Six Sigma filozófiája: A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft - egyesek szerint Magyarország legfelkészültebb és legjobb ár-érték arányt nyújtó Six Sigma képzési és tanácsadási szolgáltatója - vallja, hogy hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára kulcs üzleti folyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Célja, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és Six Sigma projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási tanácsadás révén. Ezáltal a Lean Six Sigma tanácsadásban résztvevő vállalatok versenyképessége javul, hatékonyabban és veszteségmentesen képesek kulcs üzleti folyamataikat működtetni, meglévő vevőik igényeit kielégíteni, vagy új piacokat megszerezni és hosszútávon fenntartani. Six Sigma Green Belt és Six Sigma Black Belt képzések segítségével tanuló szervezetté a Six Sigma tanácsadásban résztvevő vállalat tanuló szervezetté alakul át, így a munkatársak motiváltsága megnő, kreatívabb, jobb problémamegoldókká válnak. Six Sigma képzés és projektmenedzsment során a résztvevők megismerkednek a DMAIC folyamat lépéseivel egészen a projekt alapító okirat készítésétől, a folyamattérkép megrajzolását követően, a mérőrendszer analízissel, vagy angolul gage R&R-ral. Six Sigma projektjükben statisztikai adatgyűjtést követően folyamatképességet számítanak, hipotéziseket fogalmaznak meg, amelyeket statisztikai elemzésekkel fogadnak el, vagy cáfolnak meg, hogy a kulcs folyamatot jellemző probléma gyökéroka feltárásra kerüljön. A megoldás helyességét statisztikai módszerekkel ellenőrzik, s végül a Lean Six Sigma projekt eredményeket statisztikai folyamat kontroll grafikonokkal (SPC grafikon) ellenőrzik, s a Six Sigma projekt szempontjából kritikus inputokra toleranciákat, illetve kontroll tervet határoznak meg. A Lean Six Sigma projekt végrehajtása során részletesebben ismerik meg az üzleti folyamatokat, feltárásra kerülnek újabb folyamatfejlesztési lehetőségek, amelyekre újabb Lean Six Sigma projektet indíthatnak ezáltal valódi folyamatos folyamatfejlesztést végrehajtó tanuló vállalattá válik a szervezet.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz