Köztes raktár helyének meghatározása - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Köztes raktár helyének meghatározása

Lean Six Sigma pont hu - LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Solver ·
Tags: Solvertermelésilogisztikaköztesraktároperációkutatás

Köztes raktár helyének meghatározása  




Ebben az esettanulmányban egy újabb optimalizálási problémát oldunk meg excel solver segítségével, amely mint telephely probléma ismert az operációkutatásban, de hasznos lehet Lean Six Sigma folyamatok fejlesztése során a termelési, vagy elosztási logisztikában.

A telephely probléma abban különbözik a szállítási feladattól, hogy a szállítási útvonalak mellett a "telephelyek" egy részének optimális helyét is meg kell határozni. Excel modellünkben a pozíciókat xy koordináták alapján rögzítjük, s a távolságokat az ún. euklideszi távolságok alapján határozzuk meg.  

Tekintettel arra, hogy a szállítási költségek a távolságoktól, azok pedig a helyiségek koordinátáitól függnek, így egy nemlineáris optimalizálási problémáról van szó.

A feladat a következő:
Egy termelővállalat alapanyag raktárából 8 gyártócellát kell ellátni alapanyaggal, mely jelenleg magas anyagmozgató létszámot igényel, mivel kis anyagmozgató kocsikkal kell ellátni a feladatot.

Vajon egy köztes raktár létrehozásával csökkenthetőek az anyagmozgatás költségei minden esetben?
Ön milyen modellt készítene és oldana meg excel solver segítségével?

Az esettanulmány Heinz Peter Reidmacher Excel közgazdászoknak című könyvében szereplő példa módosításával készült.

Az excel solver modellt tartalmazó munkafüzet letöltése.
Prezentáció letöltése pdf-ben.

További információkért folyamatfejlesztési eszközökről olvassa Lean Six Sigma        esettanulmányainkat, illretve  hírlevelünket , tekintse meg folyamatfejlesztésben használatos  sablonjainkat, vagy jelentkezzen  képzéseinkre!

Jó folyamatfejlesztést kívánunk!







A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. Lean Six Sigma filozófiája: A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft - egyesek szerint Magyarország legfelkészültebb és legjobb ár-érték arányt nyújtó Six Sigma képzési és tanácsadási szolgáltatója - vallja, hogy hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára kulcs üzleti folyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Célja, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és Six Sigma projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási tanácsadás révén. Ezáltal a Lean Six Sigma tanácsadásban résztvevő vállalatok versenyképessége javul, hatékonyabban és veszteségmentesen képesek kulcs üzleti folyamataikat működtetni, meglévő vevőik igényeit kielégíteni, vagy új piacokat megszerezni és hosszútávon fenntartani. Six Sigma Green Belt és Six Sigma Black Belt képzések segítségével tanuló szervezetté a Six Sigma tanácsadásban résztvevő vállalat tanuló szervezetté alakul át, így a munkatársak motiváltsága megnő, kreatívabb, jobb problémamegoldókká válnak. Six Sigma képzés és projektmenedzsment során a résztvevők megismerkednek a DMAIC folyamat lépéseivel egészen a projekt alapító okirat készítésétől, a folyamattérkép megrajzolását követően, a mérőrendszer analízissel, vagy angolul gage R&R-ral. Six Sigma projektjükben statisztikai adatgyűjtést követően folyamatképességet számítanak, hipotéziseket fogalmaznak meg, amelyeket statisztikai elemzésekkel fogadnak el, vagy cáfolnak meg, hogy a kulcs folyamatot jellemző probléma gyökéroka feltárásra kerüljön. A megoldás helyességét statisztikai módszerekkel ellenőrzik, s végül a Lean Six Sigma projekt eredményeket statisztikai folyamat kontroll grafikonokkal (SPC grafikon) ellenőrzik, s a Six Sigma projekt szempontjából kritikus inputokra toleranciákat, illetve kontroll tervet határoznak meg. A Lean Six Sigma projekt végrehajtása során részletesebben ismerik meg az üzleti folyamatokat, feltárásra kerülnek újabb folyamatfejlesztési lehetőségek, amelyekre újabb Lean Six Sigma projektet indíthatnak ezáltal valódi folyamatos folyamatfejlesztést végrehajtó tanuló vállalattá válik a szervezet.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz