Szűk keresztmetszet optimalizálása excel solversegítségével - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szűk keresztmetszet optimalizálása excel solversegítségével

Lean Six Sigma pont hu - LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Solver ·
Tags: Szűkkeresztmetszetexcelsolveroperációkutatásszimplexmódszer

Szűk keresztmetszet optimalizálása excel solver segítségével
Aktuális megoldandó feladatunk, mint szűk keresztmetszet probléma ismert az operációkutatásban, de hasznos lehet Lean Six Sigma folyamatok fejlesztése során a gyártástervezés, vagy értékesítés maximalizálás során:

Egy termelővállalat szeretné nyereségét maximalizálni. Az előállítani kívánt termékeket a szűkös termelési kapacitások és a vevők kereslete alapján kell kiválasztani.

Ahhoz, hogy a döntési problémát optimalizálási feladattá lehessen alakítani számos feltételnek kell teljesülnie:

  • Az erőforrások csak korlátosan érhetőek el,

  • Számos döntési lehetőségnek kell rendelkezésre állnia, amelyek különböző mértékben befolyásolják a vállalat célját,

  • Matematikai formában kifejezhetőnek kell lennie a döntési formáknak,

  • A vállalat célja egyértelműen definiált, s szintén kifejezhető matematikában használatos képletekkel


Az optimalizáció során excel solver számára meg kell adnunk a célfüggvényt tartalmazó cellát, a változókat tartalmazó cellákat és a korlátokat is.

Bár excel solver csak korlátozottan alkalmazható Lean Six Sigma folyamatfejlesztés során, az igazi cél inkább a gondolatébresztés, hátha kedvet kap mondjuk termékcsalád szinten a kipróbálására...

Az excel solver modellt tartalmazó munkafüzet  letöltése.

További információkért folyamatfejlesztési eszközökről olvassa Lean Six Sigma         esettanulmányainkat, illetve   hírlevelünket, tekintse meg folyamatfejlesztésben használatos   sablonjainkat, vagy jelentkezzen   képzéseinkre!

Jó folyamatfejlesztést kívánunk!
A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. Lean Six Sigma filozófiája: A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft - egyesek szerint Magyarország legfelkészültebb és legjobb ár-érték arányt nyújtó Six Sigma képzési és tanácsadási szolgáltatója - vallja, hogy hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára kulcs üzleti folyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Célja, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és Six Sigma projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási tanácsadás révén. Ezáltal a Lean Six Sigma tanácsadásban résztvevő vállalatok versenyképessége javul, hatékonyabban és veszteségmentesen képesek kulcs üzleti folyamataikat működtetni, meglévő vevőik igényeit kielégíteni, vagy új piacokat megszerezni és hosszútávon fenntartani. Six Sigma Green Belt és Six Sigma Black Belt képzések segítségével tanuló szervezetté a Six Sigma tanácsadásban résztvevő vállalat tanuló szervezetté alakul át, így a munkatársak motiváltsága megnő, kreatívabb, jobb problémamegoldókká válnak. Six Sigma képzés és projektmenedzsment során a résztvevők megismerkednek a DMAIC folyamat lépéseivel egészen a projekt alapító okirat készítésétől, a folyamattérkép megrajzolását követően, a mérőrendszer analízissel, vagy angolul gage R&R-ral. Six Sigma projektjükben statisztikai adatgyűjtést követően folyamatképességet számítanak, hipotéziseket fogalmaznak meg, amelyeket statisztikai elemzésekkel fogadnak el, vagy cáfolnak meg, hogy a kulcs folyamatot jellemző probléma gyökéroka feltárásra kerüljön. A megoldás helyességét statisztikai módszerekkel ellenőrzik, s végül a Lean Six Sigma projekt eredményeket statisztikai folyamat kontroll grafikonokkal (SPC grafikon) ellenőrzik, s a Six Sigma projekt szempontjából kritikus inputokra toleranciákat, illetve kontroll tervet határoznak meg. A Lean Six Sigma projekt végrehajtása során részletesebben ismerik meg az üzleti folyamatokat, feltárásra kerülnek újabb folyamatfejlesztési lehetőségek, amelyekre újabb Lean Six Sigma projektet indíthatnak ezáltal valódi folyamatos folyamatfejlesztést végrehajtó tanuló vállalattá válik a szervezet.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz