Ennyit fejlődött a kerékpárgyártás 60 év alatt - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Ennyit fejlődött a kerékpárgyártás 60 év alatt

Lean Six Sigma pont hu - LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Lean ·
Tags: Kerékpárleanstandardmunkafolyamatok7veszteségforrás

Ennyit fejlődött a kerékpárgyártás 60 év alatt

A British Council videója részletesen bemutatja miként készült a 40-es években egy átlagos kerékpár. Ekkor még a nagy volumen, alacsony termékválaszték volt jellemző e termék gyártására is.Mint látható rendkívül anyag és munkaigényes folyamat jellemezte a megmunkálást a munkahelyek szigetszerű elrendezésével.

Vajon mennyit változott mindez röpke 60 év alatt?Az időben egy nagyot ugorva legelőször talán az ötlik a néző szemébe, hogy a szigetszerű gyártást részlegesen felváltotta az ütemidő szerint mozgó szállítószalag.
A másik fontos észrevétel pedig a gyártani vs. vásárolni kérdésre adott válasz változása volt, hiszen, míg régen minden fontosabb megmunkálási folyamat házon belül került elvégzésre, addig manapság az ellátási láncok egyre komplexebbé válását okozza, hogy az alkatrészeket beszállítók láncolatán keresztül szerzi be Giant vállalat, mint végtermék előállító, amely maga is elköltözött a keresleti helyről olyan országba, ahol alacsonyabb egységköltséggel lehet gyártani.

Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyártók a minőségre többek között az alábbiakkal:

  • Vizualizáció

  • Standard munka

  • Hiba esetén leállás

  • Andon lámpák

  • Összeszerelés során a terméket védő műanyagok alkalmazása

  • stb.


Ha egy kicsit részletesebben megnézi a második videót, akkor bizony láthatja, hogy bizonyos mértékben teret nyert az automatizáció, de még rendkívül munkaerő igényes a gyártás.
Bár javult az áramlás, azonban továbbra is előfordul a szigetszerű elrendezésű munkahely, ahol rendkívül könnyű túltermelés veszteséget okozni.
Hiába védik a terméket protektorokkal, például a lánc felrakásakor nagyon könnyen megsérülhet a festés a kerékpáron.

Ön milyen további veszteségforrásokat fedez fel a videókon?

Mikor nézte meg saját vállalatának folyamatait utoljára külső szemmel akár videó készítését követően, vagy egy gemba bejárás során?
Milyen gyorsan talál hasonló hibákat házon belül?

További információkért folyamatfejlesztési eszközökről olvassa Lean Six Sigma   esettanulmányainkat, illetve   hírlevelünket, tekintse meg folyamatfejlesztésben használatos   sablonjainkat, vagy jelentkezzen Lean Six Sigma  képzéseinkre!

Jó folyamatfejlesztést kívánunk!A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. Lean Six Sigma filozófiája: A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft - egyesek szerint Magyarország legfelkészültebb és legjobb ár-érték arányt nyújtó Six Sigma képzési és tanácsadási szolgáltatója - vallja, hogy hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára kulcs üzleti folyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Célja, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és Six Sigma projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási tanácsadás révén. Ezáltal a Lean Six Sigma tanácsadásban résztvevő vállalatok versenyképessége javul, hatékonyabban és veszteségmentesen képesek kulcs üzleti folyamataikat működtetni, meglévő vevőik igényeit kielégíteni, vagy új piacokat megszerezni és hosszútávon fenntartani. Six Sigma Green Belt és Six Sigma Black Belt képzések segítségével tanuló szervezetté a Six Sigma tanácsadásban résztvevő vállalat tanuló szervezetté alakul át, így a munkatársak motiváltsága megnő, kreatívabb, jobb problémamegoldókká válnak. Six Sigma képzés és projektmenedzsment során a résztvevők megismerkednek a DMAIC folyamat lépéseivel egészen a projekt alapító okirat készítésétől, a folyamattérkép megrajzolását követően, a mérőrendszer analízissel, vagy angolul gage R&R-ral. Six Sigma projektjükben statisztikai adatgyűjtést követően folyamatképességet számítanak, hipotéziseket fogalmaznak meg, amelyeket statisztikai elemzésekkel fogadnak el, vagy cáfolnak meg, hogy a kulcs folyamatot jellemző probléma gyökéroka feltárásra kerüljön. A megoldás helyességét statisztikai módszerekkel ellenőrzik, s végül a Lean Six Sigma projekt eredményeket statisztikai folyamat kontroll grafikonokkal (SPC grafikon) ellenőrzik, s a Six Sigma projekt szempontjából kritikus inputokra toleranciákat, illetve kontroll tervet határoznak meg. A Lean Six Sigma projekt végrehajtása során részletesebben ismerik meg az üzleti folyamatokat, feltárásra kerülnek újabb folyamatfejlesztési lehetőségek, amelyekre újabb Lean Six Sigma projektet indíthatnak ezáltal valódi folyamatos folyamatfejlesztést végrehajtó tanuló vállalattá válik a szervezet.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz