Folyamatfejlesztés és FLOW élmény - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Folyamatfejlesztés és FLOW élmény

Lean Six Sigma pont hu - LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Általános ·
Tags: Flowfolyamatfejlesztésleansixsigma

Folyamatfejlesztés és FLOW élmény

Három oka is van annak amiért hírlevelünk címéül egy idegen szót választottunk:

  • Folyamatfejlesztő tanácsadói tevékenységünk fő célja az Ön vállalati működési eredményének és cash FLOW-jának javítása,

  • Lean Six Sigma mérnökök FLOW fogalom alatt leginkább az anyag, termék és információ áramlásának biztosítását, illetve javítását értik, amelyet szakértőink tanítanak,

  • Végül pedig a pszichológiában elterjedt FLOW élmény fogalomra utal, melynek atyja az erdélyi származású, de Amerikában élő professzor.


Ezen élmény bemutatásának szánjuk 2014 évi első blog bejegyzésünk bemutatkozó cikkét.

Csíkszentmihályi  Mihály, chicagói pszichológiaprofesszor, aki a „chicks send me high” kifejezéssel magyarázta el vezetéknevének helyes kiejtését az amerikaiaknak, definiálta FLOW fogalmát egy több tízezer kérdőívet felölelő felmérés eredményeinek kiértékelését követően.

Google fordítóba beírva a FLOW szó áramlatot, vagy áramlást jelent, mely nem fedi a fogalom igazi jelentését. Professzor úr megfogalmazása szerint egészen pontosan az alábbiakat jelenti:


„A tökéletes élmény alapja a flow, amikor annyira feloldódunk egy tevékenységben, hogy minden más eltörpül mellette. Ez az élmény lesz olyan élvezetes, hogy a tevékenységet bármi áron folytatni akarjuk, pusztán önmagáért.”

FLOW állapotban az ember szinte teljesen azonosul a cselekvéssel, s egyáltalán nem érzi, hogy erőfeszítést fejt ki célja elérésének érdekében akkor sem, ha kimerítő fizikai teljesítményt kifejtve egy magas hegyet kíván meghódítani, vagy szellemi munkát végezve vállalatának valamely kritikus üzleti folyamatát fejleszti.  Ekkor annyira elmerül a személy a feladatban, hogy cselekedetei spontánná, szinte automatikussá válnak.

Tapasztalt hasonló élményt eddigi életében akár hobbi, kutyasétáltatás, vagy hétköznapi munka keretében?

A szerencsésebbek gyakran érzékelik FLOW élményt, akár naponta többször is. S hogy Ön is biztosan felismerje Csíkszentmihályi úr definiálta főbb ismérveit:

  • A feladat olyan kihívást jelent számunkra, hogy még éppen meg tudjuk oldani képességeink maximális mozgósításával. Nem túl könnyű, hogy rutinként kezeljük, s nem is túl nehéz, hogy feladjuk az erőfeszítést idő előtt.

  • Előre definiált, világos célokkal rendelkezünk legyen szó bárminemű feladatról, hiszen egyértelműen látnunk kell, hogy tevékenységünk a cél felé mozdít el, vagy attól inkább eltávolít.

  • Gyors és egyértelmű visszacsatolást kapunk az eredményekről. 100 méteres sprintfutásnál ez elég egyértelmű, azonban egy orvos, vagy mérnök munkájában komoly felkészültséget igényel az eredmények értelmezése és megértése.

  • Leggyakrabban a tevékenységre irányuló tökéletes koncentráció a FLOW élmény jellemzője. Megszűnik a külvilág, kiszorul gondolatainkból minden olyan információ, amely nem az adott tevékenységgel kapcsolatos.

  • Csak a jelenre koncentrálunk és az adott pillanat tökéletességére. Ennek természetes velejárója a kontroll feladása a dolgok menete felett.

  • Az időérzék ideiglenes elvesztését is okozhatja FLOW élmény, sőt fordítva is bekövetkezhet, azaz az időérzék elvesztése önmagában is okozhatja a teljes elmélyülés élményét.

  • Végül pedig az Én tudat elvesztése, amely a kérdőíves válaszokból leggyakrabban visszaköszönt.


Nem magashegyi túravezetéssel, vagy zeneszerzés tanításával foglalkozunk, hanem üzleti folyamatok fejlesztésével. Nem az elért kumulált „hard” megtakarítás nagyságára vagyunk legbüszkébbek 2005 óta végzett strukturált folyamatfejlesztési tevékenységünkből, hanem arra hogy az általunk vezetett, illetve mentorált 500+ Lean Six Sigma projekt során a 250+ Green Belt oklevelet szerzett folyamatfejlesztő személy közül többen is hasonló élményekről számoltak be munkájuk végeztével, s kedvet kaptak a folytatáshoz, hogy ismét átéljék és másokkal is megosszák FLOW élményt.

Nemcsak a 2014-es új évben, hanem az Ön mindennapi folyamatfejlesztő tevékenységében is kívánunk FLOW élményekben gazdag,  fenntartható fejlesztési eredményeket, amely elérésében ajánljuk jelen hírlevelünket, szakértői blog-unkat, illetve személyes segítségünket igény szerint.

Üdvözlettel,


Cash Flow Navigátor
folyamatfejlesztők
A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. Lean Six Sigma filozófiája: A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft - egyesek szerint Magyarország legfelkészültebb és legjobb ár-érték arányt nyújtó Six Sigma képzési és tanácsadási szolgáltatója - vallja, hogy hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára kulcs üzleti folyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Célja, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és Six Sigma projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási tanácsadás révén. Ezáltal a Lean Six Sigma tanácsadásban résztvevő vállalatok versenyképessége javul, hatékonyabban és veszteségmentesen képesek kulcs üzleti folyamataikat működtetni, meglévő vevőik igényeit kielégíteni, vagy új piacokat megszerezni és hosszútávon fenntartani. Six Sigma Green Belt és Six Sigma Black Belt képzések segítségével tanuló szervezetté a Six Sigma tanácsadásban résztvevő vállalat tanuló szervezetté alakul át, így a munkatársak motiváltsága megnő, kreatívabb, jobb problémamegoldókká válnak. Six Sigma képzés és projektmenedzsment során a résztvevők megismerkednek a DMAIC folyamat lépéseivel egészen a projekt alapító okirat készítésétől, a folyamattérkép megrajzolását követően, a mérőrendszer analízissel, vagy angolul gage R&R-ral. Six Sigma projektjükben statisztikai adatgyűjtést követően folyamatképességet számítanak, hipotéziseket fogalmaznak meg, amelyeket statisztikai elemzésekkel fogadnak el, vagy cáfolnak meg, hogy a kulcs folyamatot jellemző probléma gyökéroka feltárásra kerüljön. A megoldás helyességét statisztikai módszerekkel ellenőrzik, s végül a Lean Six Sigma projekt eredményeket statisztikai folyamat kontroll grafikonokkal (SPC grafikon) ellenőrzik, s a Six Sigma projekt szempontjából kritikus inputokra toleranciákat, illetve kontroll tervet határoznak meg. A Lean Six Sigma projekt végrehajtása során részletesebben ismerik meg az üzleti folyamatokat, feltárásra kerülnek újabb folyamatfejlesztési lehetőségek, amelyekre újabb Lean Six Sigma projektet indíthatnak ezáltal valódi folyamatos folyamatfejlesztést végrehajtó tanuló vállalattá válik a szervezet.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz