Flow élmény a munkában - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Flow élmény a munkában

Lean Six Sigma pont hu - LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Általános ·
Tags: Flowdolgozóimorál

FLOW élmény a munkábanA 4 napos hosszú hétvégét követő hétfő reggeli munkakezdést szeretném könnyebbé tenni Gaál István Pályamunkások című filmetűdjének megosztásával, melynek operatőre Sára Sándor volt.

Flow élményről legutóbb januári hírlevelünkben írtunk, s a fenti rövidfilmből Ön is láthatja, akár valamiféle dallamként is megjelenhet olyan munkafolyamatban, ahol az ember a legkevésbé számít rá.

Kedvet kapott Ön is?
Vajon csak csákányozással kerülhet Flow állapotba a mai nap folyamán?


Hogy Ön is biztosan felismerje az állapotot, melyet Csíkszentmihályi Mihály professzor úr definiált, íme Flow élmény 7 ismérve:


1) A feladat olyan kihívást jelent számunkra, hogy még éppen meg tudjuk oldani képességeink maximális mozgósításával. Nem túl könnyű, hogy rutinként kezeljük, s nem is túl nehéz, hogy feladjuk az erőfeszítést idő előtt.

2) Előre definiált, világos célokkal rendelkezünk
legyen szó bárminemű feladatról, hiszen egyértelműen látnunk kell, hogy tevékenységünk a cél felé mozdít el, vagy attól inkább eltávolít.

3) Gyors és egyértelmű visszacsatolást kapunk az eredményekről
. 100 méteres sprintfutásnál ez elég egyértelmű, azonban egy orvos, vagy mérnök munkájában komoly felkészültséget igényel az eredmények értelmezése és megértése.

4)
Leggyakrabban a tevékenységre irányuló tökéletes koncentráció a FLOW élmény jellemzője. Megszűnik a külvilág, kiszorul gondolatainkból minden olyan információ, amely nem az adott tevékenységgel kapcsolatos.

5)
Csak a jelenre koncentrálunk és az adott pillanat tökéletességére. Ennek természetes velejárója a kontroll feladása a dolgok menete felett.

6)
Az időérzék ideiglenes elvesztését is okozhatja FLOW élmény, sőt fordítva is bekövetkezhet, azaz az időérzék elvesztése önmagában is okozhatja a teljes elmélyülés élményét.

7)
Végül pedig az Én tudat elvesztése, amely a kérdőíves válaszokból leggyakrabban visszaköszönt.

Kíváncsian várom visszajelzését arról, miként sikerül (, sőt hányszor kerül) Ön is Flow állapotba a mai nap folyamán.

Talán egy sikeres mini kaizen projekttel megalapozhatja a napját, vagy akár az egész hetét...

Jó folyamatfejlesztést kívánok!
A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. Lean Six Sigma filozófiája: A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft - egyesek szerint Magyarország legfelkészültebb és legjobb ár-érték arányt nyújtó Six Sigma képzési és tanácsadási szolgáltatója - vallja, hogy hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára kulcs üzleti folyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Célja, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és Six Sigma projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási tanácsadás révén. Ezáltal a Lean Six Sigma tanácsadásban résztvevő vállalatok versenyképessége javul, hatékonyabban és veszteségmentesen képesek kulcs üzleti folyamataikat működtetni, meglévő vevőik igényeit kielégíteni, vagy új piacokat megszerezni és hosszútávon fenntartani. Six Sigma Green Belt és Six Sigma Black Belt képzések segítségével tanuló szervezetté a Six Sigma tanácsadásban résztvevő vállalat tanuló szervezetté alakul át, így a munkatársak motiváltsága megnő, kreatívabb, jobb problémamegoldókká válnak. Six Sigma képzés és projektmenedzsment során a résztvevők megismerkednek a DMAIC folyamat lépéseivel egészen a projekt alapító okirat készítésétől, a folyamattérkép megrajzolását követően, a mérőrendszer analízissel, vagy angolul gage R&R-ral. Six Sigma projektjükben statisztikai adatgyűjtést követően folyamatképességet számítanak, hipotéziseket fogalmaznak meg, amelyeket statisztikai elemzésekkel fogadnak el, vagy cáfolnak meg, hogy a kulcs folyamatot jellemző probléma gyökéroka feltárásra kerüljön. A megoldás helyességét statisztikai módszerekkel ellenőrzik, s végül a Lean Six Sigma projekt eredményeket statisztikai folyamat kontroll grafikonokkal (SPC grafikon) ellenőrzik, s a Six Sigma projekt szempontjából kritikus inputokra toleranciákat, illetve kontroll tervet határoznak meg. A Lean Six Sigma projekt végrehajtása során részletesebben ismerik meg az üzleti folyamatokat, feltárásra kerülnek újabb folyamatfejlesztési lehetőségek, amelyekre újabb Lean Six Sigma projektet indíthatnak ezáltal valódi folyamatos folyamatfejlesztést végrehajtó tanuló vállalattá válik a szervezet.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz