Vive le Tour - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Vive le Tour

Lean Six Sigma pont hu - LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Six Sigma ·
Tags: SixSigmafolyamatfejlesztésDMAICDOETourdeFrancePeterSaganSPC

Vive Le Tour




Megkezdődött a 104. Tour de France kerékpáros körverseny, s természetesen ennek kapcsán is több Six Sigma eszköz használatára nyílik lehetőség kezdve talán a ma reggel leginkább aktuális hírrel, azaz a tavalyi világbajnok Peter Sagan kizárásával:




El tud Ön képzelni Gage R&R vizsgálatot a „könyöklés” megítélésére?

Reprodukálhatóság  alatt érthetjük a különböző versenybírók véleményét, azonban az ismételhetőség kérdése egy kissé bonyolultabb, mivel az első döntés befolyásolhatja a másodikat, hiszen sokan vagyunk, akik szeretnek kitartani korábbi véleményünk mellett. Azonban ha ugyanazt az eseményt másik kameraállásból, felülről, is megtekintjük, akkor bizony bonyolultabb a helyzet (vajon az újabb nézőpont inkább ismételhetőség, vagy reprodukálhatóság kategóriájába esik?)…


Six Sigma képzések során egyik kedvenc DOE példám részleges faktoriális kísérlet demonstrálására a 2 7-4 faktoros biciklis kísérlet, ahol az alábbi paraméterek közül kell kiválasztani melyik rendelkezik szignifikáns hatással arra vonatkozóan, hogy hány másodperc alatt bírunk feltekerni a dombra:

  • guminyomás;

  • ülés magassága;

  • kormány magassága;

  • dinamó állapota;

  • váltó áttét;

  • esőkabát és végül

  • reggeli



Bizonyára nem elégedne meg a fentiekkel, hanem az inputokat jócskán átszabva több körön keresztül tesztelné az Y=f(x) modellt, míg az optimalizált eredményt megkapná...


Ön milyen paramétereket venne figyelembe DOE megtervezése során, amennyiben egy hasonló kihívás előtt állna kerékpáros csapata?




Akár SPC grafikon is készíthethő mondjuk 5 kilométerenként az átlagsebességről.

Mit vizsgálna az alábbi grafikonon?



A nyeréshez nem elég csak a kontrollhatárokon kívül található szélsőértékeket keresni, hanem vizsgálni szükséges magát az ingadozást is.

Mi történhetett?

Vajon emelkedő, pofaszél, esetleg elmaradt frissítés okozta a lassulást?
Hogyan gyűjtene részletesebb adatokat és milyen technikákkal vizsgálná azokat?


A fenti grafikon alapján folyamatképesség, vagy általánosabb nevén cp/cpk kalkulációt is készíthet vizsgálva mennyiben sikerült megfelelni az edzői utasításban szerepő tervnek...


Bár csak a 4 leggyakrabban alkalmazott eszköz került megemlítésre a rengeteg Six Sigma technika közül, de ha Ön is figyelemmel kíséri a versenyt, néha gondoljon arra, kérem, hogy milyen adattal jellemezhetőek az események, amelyeket a képernyőn lát, s hogyan elemezné hogy javítsa a kerékpáros teljesítményét!


Végül pedig egy rövid, hangulatos videóval szeretném ünnepelni a versenyt és jó szurkolást kívánni Önnek is:




További információkért folyamatfejlesztési eszközökről olvassa Lean Six Sigma  esettanulmányainkat , illetve  hírlevelünket, tekintse meg folyamatfejlesztésben használatos  sablonjainkat, vagy jelentkezzen Lean Six Sigma képzéseinkre!


Jó folyamatfejlesztést kívánok!

Fehér Norbert



A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. folyamatfejlesztéssel és minőségjavítással kapcsolatos Lean Six Sigma filozófiája: A hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára az üzleti kulcsfolyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Tanácsadó cégünk küldetése, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási erőfeszítéseik során.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz