7 R a környezetvédelemben, avagy gondolatok a 12. veszteségforrásról - Lean Six Sigma Folyamatfejlesztő Szakértői blog - LEAN SIX SIGMA tanácsadás

Lean Six Sigma folyamatfejlesztes
|

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerreTel.: +36 30 650 7588info@cashflownavigator.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

7 R a környezetvédelemben, avagy gondolatok a 12. veszteségforrásról

Lean Six Sigma pont hu - LEAN SIX SIGMA tanácsadás
Közzétette itt Lean ·
Tags: Leankörnyezetvédelem7veszteségFöldnapja7R7Razújrahasznosításbankörnyezetszennyezés

7R a környezetvédelemben
, avagy gondolatok a 12. veszteségforrásról
Április 22-e a Föld napja, s bár a fenti egyszerű, de mégis felemelő animációs filmben szereplő férfit követve már késő faültetésbe fognia idén tavasszal, azonban engedje meg, hogy felhívjam figyelmét Lean Six Sigma módszer által definiált 12. veszteségforrásra, a környezetszennyezésre, és ahhoz kapcsolódóan az újrahasznosítás 7R szabályára.

7R szabály 5S-hez hasonlóan azonos betűkkel kezdődő angol szavak rövidítését takarja ráadásul azok sorrendje is jelentőséggel bír:

1) Reject! Utasítsa el!
2) Reduce
Csökkentse!
3) Reuse
Használja újra!
4) Reclaim
Nyerje vissza!
5) Repair
Javítsa meg!
6) Replace
Cserélje le!
7) Recycle
Hasznosítsa újra!


Lássuk bővebben egy kicsit néhány példán keresztül és azonnal megérti a sorrendiséget:

1) Utasítson el

- Minden biológiai úton nem lebomló anyag, különösen csomagolóanyag használatát
- A műanyagokat általában


2) Csökkentse

- Az energiafelhasználást (pl. világítás lekapcsolása)
- Tiszta ivóvíz felhasználását

- Csapok elzárásával
- Bárminemű öblítőrendszer kapacitásának csökkentésével
- Szivárgások megszűntetésével
- Esővíz hasznosításával

- Csomagolóanyag felhasználását a vásárlás helyén, illetve a túlzottan kis méretű egységekben történő fogyasztást
- Károsanyag kibocsátást a várakozó gépek / járművek motorjának leállításával
- Polietilén anyagok felhasználását


3) Használja újra

- Az egyoldalasan nyomtatott papírt
- Bárminemű tárolóedényeket (pl. kiürült flakonok)
- Zöldhulladékot takarmányozásra, komposztáásra
- Kartondobozokat tárolásra
- Vissza nem váltható üvegeket


4) Nyerje vissza

- Az iszapot trágyázásra
- Gépek / berendezések hulladékhőjét víz melegítésre


5) Javítsa meg

- Az eltört fa, illetve fém eszközöket, szerszámokat tárolókat


6) Cserélje le

- Minden lehetséges műanyagot biológiai úton lebomló anyagokra
- Az olaj alapú festékeket vízbázisúakra
- CFC gázokat tartalmazó berendezéseket ózonbarátra
- Wolfram izzókat led izzókra


7) Hasznosítsa újra

- A szennyvizet
- Fáradt olajat
- Papír hulladékot
- Műanyagokat
- Fém dobozokat
- Selejt anyagokat
- Üveghulladékokat
- PET palackokat


Természetesen a költség
haszon elv betartásával, mely nemcsak a pénzben kifejezhető dolgokra vonatkozik, hanem bármilyen erőforrásra, s különösen fontos a rövidtávú gondolkodásmód hosszútávúra cserélése tevékenysége során (fenntarthatóság).

A fenti lista végigolvasásával talán Önnek is eszébe jut néhány terület, amely eddig elkerülte figyelmét mind otthonában, mind munkahelyén, s egy gyors Lean Six Sigma akcióval nemcsak pénzt spórol, de környezetét is élhetőbbé teheti.

Ha kíváncsi a 7 fő veszteségforrást követő 8-11. veszteségforrásokra, akkor jelentkezzen Lean Six Sigma képzésre, vagy tanácsadásra az info@cashflownavigator.hu e-mail címen!

A novemberi faültetési szezonig pedig nevelhet egy szép virágot asztalán, vagy ablakában, amely a saját és mások moráljának növeléséért is sokat tesz...

Jó folyamatfejlesztést kívánunk!
A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft. Lean Six Sigma filozófiája: A Cash Flow Navigátor Tanácsadó Kft - egyesek szerint Magyarország legfelkészültebb és legjobb ár-érték arányt nyújtó Six Sigma képzési és tanácsadási szolgáltatója - vallja, hogy hazánkban működő termelővállalatok és szolgáltatók számára kulcs üzleti folyamataik javításához és versenyképességük megtartásához elengedhetetlen a korszerű folyamatfejlesztő és minőségjavító módszerek, technikák ismerete, mint pédául a Lean Six Sigma módszer. Célja, hogy Lean Six Sigma folyamatfejlesztési, illetve problémamegoldó módszerek oktatásával, kihelyezett Lean Six Sigma képzések tartásával, továbbá Lean Six Sigma projektek vezetésével és Six Sigma projektek mentorálásával az e területen dolgozó szakemberek számára támogatást nyújtson folyamatfejlesztési, minőségjavítási tanácsadás révén. Ezáltal a Lean Six Sigma tanácsadásban résztvevő vállalatok versenyképessége javul, hatékonyabban és veszteségmentesen képesek kulcs üzleti folyamataikat működtetni, meglévő vevőik igényeit kielégíteni, vagy új piacokat megszerezni és hosszútávon fenntartani. Six Sigma Green Belt és Six Sigma Black Belt képzések segítségével tanuló szervezetté a Six Sigma tanácsadásban résztvevő vállalat tanuló szervezetté alakul át, így a munkatársak motiváltsága megnő, kreatívabb, jobb problémamegoldókká válnak. Six Sigma képzés és projektmenedzsment során a résztvevők megismerkednek a DMAIC folyamat lépéseivel egészen a projekt alapító okirat készítésétől, a folyamattérkép megrajzolását követően, a mérőrendszer analízissel, vagy angolul gage R&R-ral. Six Sigma projektjükben statisztikai adatgyűjtést követően folyamatképességet számítanak, hipotéziseket fogalmaznak meg, amelyeket statisztikai elemzésekkel fogadnak el, vagy cáfolnak meg, hogy a kulcs folyamatot jellemző probléma gyökéroka feltárásra kerüljön. A megoldás helyességét statisztikai módszerekkel ellenőrzik, s végül a Lean Six Sigma projekt eredményeket statisztikai folyamat kontroll grafikonokkal (SPC grafikon) ellenőrzik, s a Six Sigma projekt szempontjából kritikus inputokra toleranciákat, illetve kontroll tervet határoznak meg. A Lean Six Sigma projekt végrehajtása során részletesebben ismerik meg az üzleti folyamatokat, feltárásra kerülnek újabb folyamatfejlesztési lehetőségek, amelyekre újabb Lean Six Sigma projektet indíthatnak ezáltal valódi folyamatos folyamatfejlesztést végrehajtó tanuló vállalattá válik a szervezet.

Lean sebesség +Six Sigma minőség egyszerree-mail: info@cashflownavigator.huTel: +36 30 650 7588

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz